Schematerapi är en vidareutveckling av traditionell kognitiv beteendeterapi med influenser från bland annat gestaltterapi och anknytningsteori. Vid personlighetstörningar, långvariga depressioner, missbruk och andra tillstånd där fokus inte enbart ligger på att reducera symtom, utan där förståelse och läkning av grundläggande känslomässiga bristtillstånd är nödvändigt för bestående effekt och förbättrad livskvalitet, har schematerapi i flera studier visat goda resultat. Aktuell forskning visar på god effektivitet, i synnerhet vid behandling av patienter diagnostiserade med emotionellt instabil personlighetsstörning.
Datum
14-15 december 2023 kl. 09.00-16.30 (båda dagar)
Sista anmälningsdag
10 november 2023
Plats
Kognio, Skomakaregatan 13 i Lund
Antal platser
Max 20 deltagare
Kostnad
5 750 kr (7 187,5 kr inkl. moms)
Kurslitteratur ingår i kursavgiften.
För- och eftermiddagsfika ingår också i kursavgiften. Lunch ingår inte, men det finns gott och lunchrestauranger i närheten.
Innehåll
Schematerapiutbildningen i Sverige har anpassats till en internationell modell, som innebär att utbildningen delas upp i olika moduler, där vissa är mer orienterande, några mer teorifördjupande och andra mer praktiskt inriktade. Modul A och B är förutsättning för att gå de övriga modulerna (C-E).
Under denna två dagars utbildning, dvs modul A, går vi igenom den konceptuella modellen, genom föreläsningar och praktiska övningar. Kursen ger kunskap att kartlägga, förstå och beskriva patienter ur ett schemaperspektiv och känna igen och förstå de olika modes (tillstånd) patienten uppvisar i terapirelationen.
Målgrupp
Utbildningen riktar sig till:
- dig som har genomgått din steg-1 utbildning i KBT
- dig som hunnit halvvägs i din steg-1 utbildning i KBT
- andra intresserade med relevanta kunskaper
Upplägg
Modulen ges under två dagar. Teori varvas med praktiska övningar.
Kursintyg utfärdas efter genomförd utbildning. För godkänd kurs krävs närvaro bägge kursdagarna.
Kurslitteraur
Gyllenhammar, C, Perris, P (2016): Schematerapi – en klinikers handbok och en terapiberättelse. Natur och Kultur.
Vänligen observera att läsning av kursbokens första del (ca. 70 sidor) före kursstart är obligatorisk. Boken skickas till den postadress som du anger i din anmälan. Detta sker ca. 3 veckor före utbildningen startar.
Lärare
Carl Gyllenhammar
Leg. läkare