Vår introduktionskurs i KBT omfattar en veckas studier och ger dig en teoretisk såväl som praktisk introduktion till KBT. Den vänder sig till dig som är intresserad av psykoterapeutiska arbetsuppgifter och vill lära dig mer om metoden. Ett första steg in i vad vi tycker är en spännande och utvecklande värld, och en språngbräda på vägen mot att bli KBT-terapeut.
Innehåll
Kursen går igenom alla viktiga begrepp och behandlingstekniker inom KBT. Den ger dig en översikt över vad KBT är och hur metoden kan tillämpas vid vanliga problem såsom ångest och depression. Du får också en orientering i behandlingen av mer komplexa problem, exempelvis personlighetsstörningar och psykotiska störningar.
Under kursen lär du dig att förbättra din samtalsteknik så att dina samtal blir mer målinriktade. Du får även lära dig hur du använder ett så kallat kognitivt förhållningssätt i relation till de människor du möter i ditt arbete. Kursen ger dig viktiga verktyg som du har nytta av i mötet med människor, i ditt arbete och i din vardag.
Introduktionskursen ger, till skillnad från vår grundläggande psykoterapiutbildning i KBT (steg 1) ingen behandlarkompetens.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som möter människor i ditt dagliga arbete och har ett intresse för psykoterapeutiska arbetsuppgifter. Kanske arbetar du med att stötta människor i förändringsprocesser och vill bli bättre på målinriktade samtal och vill skaffa dig lämpliga KBT-verktyg. Du jobbar kanske som sjuksköterska, kurator, mentalskötare, lärare etc.
Introduktionskursen kan också ses som ett smakprov och en förberedelse till vår grundläggande psykoterapiutbildning i KBT (steg 1). För dig som funderar på att gå denna utbildning finns det fördelar med att först läsa introduktionskursen. Du får då inte bara bekanta dig med KBT, utan även lära känna oss som utbildningsarrangör och två av våra lärare som också undervisar på grundutbildningen. Kostnaden för introduktionskursen får därför dras av från grundutbildningens kursavgift.
Inga förkunskaper krävs för att gå kursen.
Upplägg
Kursen omfattar fem heldagar fördelade på 3 veckor (totalt 40 lärarledda undervisningstimmar). Mellan undervisningsdagarna arbetar du med litteraturstudier och hemuppgifter. Kursen avslutas och examineras med en hemtentamen och därefter utfärdas kursintyg.
Kurslitteratur
Som kurslitteratur på introduktionskursen – liksom på vår grundutbildning – använder vi oss av Anna Kåvers bok “KBT i utveckling”. Boken är ett utförligt standardverk som på ett enkelt och lättillgängligt sätt tar dig med in i KBT-världen.
“KBT i utveckling – en grundbok i kognitiv beteendeterapi” av Anna Kåver, 2016 (andra utgåvan).
Boken ingår i kursavgiften.