Marco: Trodde aldrig att jag skulle bli så tagen av KBT

Intervju med Marco Thiele som går sista terminen p vår steg 1 utbildning i KBT

Intervju med Marco Thiele som går fjärde och sista terminen på vår steg 1 utbildning i KBT.

Vad har du för yrkesbakgrund och vad arbetar du med idag?

Jag jobbar idag inom barn- och ungdomspsykiatrin och har tidigare arbetat inom socialtjänsten, inom skolan och privat.

Varför valde du att gå en Steg 1?

För att utveckla mig själv i kuratorsrollen, det var någonting som fattades. Samtidigt är jag duktig på relationsskapande, så jag ville utveckla det vidare och bidra till att förändra människors livssituation. Det föll sig naturligt att gå en Steg 1 i KBT.

Vad fick dig att välja just Kognio?

Det var Kognios goda rykte som avgjorde det. Jag har bekanta som har läst på Kognio och en av mina bästa vänner. Det var det självklara valet.

Vad har du uppskattat med utbildningen?

Att kunna höja min egen kompetens och arbeta med andra som har hög kompetens. Vi har utbildats av stora profiler inom KBT och samtidigt har det verkligen känts som att inga frågor är för dumma. Det familjära har varit en stor del av det; det goda bemötandet vi har fått på Kognio.

Kunskapen sitter i väggarna och samtidigt har jag alltid upplevt att jag har fått stöd i det dagliga arbetet. Man blir en del av en gemenskap.

Hur har du upplevt undervisningen?

Det har varit lite speciellt för min kursgrupp, eftersom vi drabbades av pandemin. Det var på sätt och vis oturligt att vi fick så mycket undervisning över Zoom, men samtidigt så fungerade det väl. Alla föreläsare har varit väldigt bra, och olika varandra.

Hur har du upplevt handledningen?

Handledningen formar verkligen en, och jag tror att man i grunden blir lite lik sin handledare. Henrik har gjort ett suveränt jobb. Han har en bredd och har funnits till hands hela tiden. Jag tycker att det har varit bra att jag fått utrymme för mina frågor och tankar kring specialistpsykiatrin. Man blir ett sammansvetsat, tight gäng. Vi har följts åt och verkligen skapat personliga relationer. Till exempel har vi haft en Whatsapp-grupp för att utbyta tips och råd, och där har även handledaren funnits med. Det har blivit ett slags förlängning av handledningen. I min kursgrupp kommer vi från olika bakgrunder, och vi har haft ett bra utbyte av varandra.

Vi har en bred lärarstab där vi försöker få in spetskompetens inom varje område – hur ser du på detta?

Det märks verkligen. Från alla Henriks specialområden till Shahriars och Pers spetskompetens för att nämna några exempel. Alla har varit duktiga inom sina områden.

Vad säger du om stämningen på Kognio?

Den är familjär. Nike finns alltid till hands. Det känns som att människor bryr sig om varandra, både personal och studenter. Alla fikastunder, det är en så basal grej som betyder så mycket. Jag har alltid fått ett fint bemötande av Kognio, både på plats och via mail.

Vad säger du om det praktiska upplägget?

Jag tycker det är jättebra med både handledning och undervisning på samma dag. Det underlättar för jobbet och logistiken.

Du bor ju en bit härifrån, hur har pendlingen funkat?

Pendlingen har inte varit ett problem alls, varken när jag åkt kollektivt eller kört bil. Man lär sig var man hittar bra parkering, och närheten till bussar och tåg är suverän.

Vi har relativt nyligen flyttat in i nya lokaler, vad säger du om dessa?

Lokalerna är superfräscha, det kan inte bli bättre. Det finns en känsla som är riktigt bra. Kognio har bra grupprum och en bra föreläsningssal.

Nu är du snart klar med utbildningen, har den infriat dina förväntningar?

Mer än så. Jag kom hit med en grundkunskap men trodde aldrig att jag skulle bli så tagen av KBT. Det har blivit något självklart för mig, och en stor passion. Alla böcker jag har läst och på det sätt min Steg 1 har gått att kombinera med andra utbildningar som jag har gått parallellt. Jag har kommit på vad det är jag vill hålla på med. Det är en bit som har fallit på plats.

Känner du att du som student har kunnat vara med och påverka utbildningen?

Jag har suttit med i studeranderådet och känt att det har funnit utrymme för att tycka till och påverka. Det har inte behövts så stora förändringar, men möjligheten har funnits där. Jag hade gärna sett mer av tredje vågens KBT, och hade kanske ökat det momentet om jag fick bestämma. Samtidigt är det bra inför en eventuell Steg 2 att man har fått grunderna i allt, inklusive PDT.

Hur känns valet av Kognio när du ser tillbaka på de gångna fyra terminerna?

Det var helt rätt val. Konkurrenterna har aldrig varit aktuella för mig. Det hade varit roligt att läsa på Lunds universitet, men samtidigt får jag samma lärare på Kognio. Det är en så hög standard att jag inte missar någonting. Det har varit en fantastisk resa. Det är roligt att snart vara klar, och jag känner mig redo för nya utmaningar. Samtidigt är det en sorg att snart inte vara student på Kognio längre.

Vad har du uppskattat mest?

Det kliniska arbetet; när den praktiska delen av utbildningen började i mitten av andra terminen. Att ha fått jobba med all kompetens man byggt upp under teoridelen.

Varför ska man välja Kognio?

För att det inte finns något som kan matcha. Kognio har haft ett gott rykte i 30 år. Du får de bästa grunderna du kan få i en Steg 1. Kognio har vassa föreläsare – från en eldig Anna Pardo till en ödmjuk Jens Knutsson! Per Johnsson är härlig och oerhört kompetent, Henrik är charmig och jävligt duktig, han kommer synas överallt. Och Gunilla är i en klass för sig.

Vad händer härnäst?

Jag inväntar att kunna söka till Steg 2 och samtidigt håller jag på och ska avsluta utbildningar i DBT och ACT. Att fortsatt utveckla min kompetens på världens bästa barn- och ungdomspsykiatri. Jag har tur nog att arbeta med bland annat grymma kuratorer, psykoterapeut Therese Sterner som är en legend, och en annan psykoterapeut som heter Tobias Andersson som är så jävla duktig!

Läs mer om vår steg 1 utbildning i KBT