Marco: "Trodde aldrig att jag skulle bli så tagen av KBT!"

När vi pratar med Marco går han fjärde och sista terminen på vår utbildning. Han är verksam som kurator inom barn- och ungdomspsykiatrin och har tidigare arbetat inom skola och socialtjänst. “Jag går den här utbildningen för att utveckla mig själv i kuratorsrollen”, berättar Marco. “Det var någonting som fattades. Samtidigt är jag duktig på relationsskapande, så jag ville utveckla det vidare och bidra till att förändra människors livssituation. Det föll sig naturligt att gå en steg 1 i KBT”. 

Det var Kognios goda rykte som avgjorde det.

Att det blev just Kognio var självklart för Marco. En av hans närmaste vänner läste sin grundutbildning på Kognio, liksom flera kollegor och bekanta. “Det var Kognios goda rykte som avgjorde det. Det var det självklara valet för mig”. Marco kände sig tidigt hemma på Kognio och i gemenskapen med kurskamrater, lärare och handledare. “Kunskapen sitter i väggarna”, menar Marco. “Vi har utbildats av stora profiler inom KBT och samtidigt har det verkligen känts som att inga frågor är för dumma”. Marco berättar att han blev imponerad av den höga nivån på både undervisningen och handledningen. “För mig är det inte nog med att höja min egen kompetens. Jag vill arbeta med andra som har hög kompetens”, förklarar Marco. 

Kunskapen sitter i väggarna.

Marcos kursgrupp drabbades av pandemin på så vis att mycket av undervisningen skedde över Zoom. Något som Marco tyckte fungerade bra under omständigheterna. Att handledningen skedde på plats gjorde stor skillnad. “Handledningen formar verkligen en, och jag tror att man i grunden blir lite lik sin handledare. Henrik [Åstrand Freidlitz] har gjort ett suveränt jobb. Han har en bredd och har funnits till hands hela tiden”. 

Under pandemin hittade Marco och hans kurskamrater sätt att stärka känslan av sammanhang och gemenskap. “Vi har till exempel haft en Whatsapp-grupp för att utbyta tips och råd”, berättar Marco. “Även Henrik har varit med i gruppen och det har blivit en slags förlängning av handledningen. I min kursgrupp kommer vi från olika bakgrunder, och vi har haft ett bra utbyte av varandra. Jag tycker också att det har varit bra att jag fått utrymme för mina frågor och tankar kring specialistpsykiatrin”. 

Den familjära känslan på Kognio är en av de saker som Marco betonar vikten av lite extra. “Det känns som att människor bryr sig om varandra, både personal och studenter.  Alla fikastunder, det är en så basal grej som betyder så mycket. Jag har alltid fått ett fint bemötande av Kognio, både på plats och via mail”. Marco har suttit med i studeranderådet, och tycker att det har varit en bra kanal för studenter som han själv att kunna påverka och komma med synpunkter. “Jag framförde att jag skulle vilja se mer av tredje vågens KBT, och fick gehör för mina tankar”.

Jag trodde aldrig att jag skulle bli så tagen av KBT!

Marco har pendlat en bit under utbildningen, men det är ingenting som han tycker har varit negativt. “Jag tycker det är jättebra med både handledning och undervisning på samma dag. Det underlättar för jobbet och logistiken”, säger han. “Pendlingen har inte varit ett problem alls, varken när jag åkt kollektivt eller kört bil. Man lär sig var man hittar bra parkering, och närheten till bussar och tåg är suverän”. 

Marco tycker att hans förväntningar på utbildningen har infriats med råge. “Jag kom hit med en grundkunskap men trodde aldrig att jag skulle bli så tagen av KBT. Det har blivit något självklart för mig, och en stor passion. Jag har kommit på vad det är jag vill hålla på med. Det är en bit som har fallit på plats”. Vid sidan av sin steg 1 har Marco läst andra utbildningar – i DBT och ACT – parallellt. Han läser mycket litteratur om psykoterapi, och berättar att han vill söka den legitimationsgrundande utbildningen på universitetet i framtiden. “Då kommer jag möta samma lärare som jag hade under min grundutbildning på Kognio. Det ska bli roligt!” 

Jag har kommit på vad det är jag vill hålla på med. Det är en bit som har fallit på plats.

När Marco närmar sig slutet av utbildningen känns valet av Kognio fortsatt helt rätt. “Konkurrenterna har aldrig varit aktuella för mig. Det är hög standard här och en fantastisk resa. Det är roligt att snart vara klar, och jag känner mig redo för nya utmaningar. Samtidigt är det en sorg att snart inte vara student på Kognio längre. Kognio har haft ett gott rykte i 30 år. Det finns ingenting som kan matcha”.  

 

Planera för din utbildning

När du överväger att gå en KBT steg 1-utbildning finns det flera faktorer att tänka på innan du fattar ditt beslut. Här finner du några viktiga saker att överväga.

Börja planera
chevron-down