Linnea: De praktiska delarna har vävt samman teorin på ett fint sätt

Intervju med Linnea Bjällebo som går näst sista terminen på vår steg 1 utbildning i KBT

Intervju med Linnea Bjällebo som går näst sista terminen på vår steg 1 utbildning i KBT.

Vad har du för yrkesbakgrund och vad arbetar du med idag?

Jag har bland annat en fil kand i psykologi och arbetar som gymnasielärare. Psykologi är mitt förstaämne, och så undervisar jag även i svenska och är mentor.

Varför valde du att gå en Steg 1?

Jag har en dröm om att även lyckas gå Steg 2 framöver. Psykologi är min hobby och jag både jobbar med det och tycker det är otroligt roligt och spännande. Det kändes som ett självklart val av kompetensutveckling.

Vad fick dig att välja just Kognio?

Från början ville jag faktiskt gå på universitetet, men min yrkesbakgrund räckte inte för att komma in och det gjorde att jag valde ett privat alternativ. Jag har några bekanta som har gått på Kognio som har berättat och rekommenderat. Det kändes också roligt att återvända till Lund eftersom jag läste psykologi här.

Vad har du uppskattat med utbildningen?

Jag har verkligen uppskattat det praktiska arbetet eftersom jag redan har mycket av det teoretiska i och med min utbildning. De praktiska delarna har vävt samman teorin på ett fint sätt. Jag kommer verkligen kunna använda mig av detta i jobbet, både i undervisningen och i mentorsskapet. För en framtida karriär är den praktiska biten otroligt viktig.

Hur har du upplevt undervisningen? 

Den har hållit hög klass. Vi har haft otroligt välmeriterade föreläsare som har varit pedagogiska och intresserade. Det har känts som att de vill ge oss det bästa de har att erbjuda, och de har verkligen visat hur bra KBT är och hur väl metoden kan fungera.

Hur har du upplevt handledningen?

Superbra, jag är jättenöjd med handledningen. Den har varit handfast och vi har fått mycket konkreta tips och råd. Det har fungerat fantastiskt bra, Frina är en jättekompetent handledare. Man kommer också nära varandra i gruppen.

Vi har en bred lärarstab där vi försöker få in spetskompetens inom varje område – hur ser du på detta?

Det märks! Ofta har de kommit med de senaste rönen inom sina områden, och det är dessutom bra att de flesta även är verksamma som terapeuter. Deras exempel har varit förankrade i verkligheten.

Vad säger du om stämningen på Kognio?

Den är fantastisk, familjär och trevlig. Det är mysigt, lugnt och det finns alltid kaffe och god fika. Nike säger alltid godmorgon. Man blir omhändertagen och får svar när man mailar Kognio.

Vad säger du om det praktiska upplägget?

Det har fungerat väl för mig. Det är bra att man koncentrerar allt till en dag. Jag tycker det är bra med handledningen på morgonen. Man får en uppfräschning av teorin på eftermiddagen och kan använda den i nästa samtal med klienten.

Du bor ju en bit härifrån, hur har pendlingen funkat?

Det har funkat bra. Det här är min bästa dag på veckan! Jag har tid på tåget att jobba, reflektera och dricka kaffe. Sen får jag ägna mig åt psykologi och sen samma rutin på vägen hem, det är underbart!

Vi har relativt nyligen flyttat in i nya lokaler, vad säger du om dessa?

Jag har ju inget att jämföra med eftersom jag bara har varit här, men jag tycker de är fräscha och fina. Undervisningssalen fyller sin funktion och handledningsrummen är jättemysiga. Det känns lite mer intimt med mjuka fåtöljer.

Nu är du snart klar med utbildningen, har den infriat dina förväntningar?

Ja, verkligen. Jag känner att jag blivit påfylld med kunskap och träffat kompetenta lärare, handledare och kollegor/klasskamrater. Vi är alla intresserade av samma saker. Det har varit ett behov som har blivit tillgodosett.

Känner du att du som student har kunnat vara med och påverka utbildningen?

Vi har kunnat skicka vidare våra åsikter till studeranderådet, men jag har nog inte känt ett behov av att förändra något. Handledningen har varit flexibel och vi har kunnat styra våra tider vid behov.

Hur känns valet av Kognio när du ser tillbaka på de gångna tre terminerna?

Det känns absolut som ett bra val, inte minst tack vare kopplingen till universitetet som finns i och med lärarna. Deras kompetenser är en stor fördel. Lund som stad är fantastisk, och att Kognio ligger mitt i stan.

Vad har du uppskattat mest?

Jag har nog uppskattat helheten mest. Att få komma till Lund, få lyssna på givande föreläsningar, och att kunna få ”blotta sig” utan att riskera något i handledningen. Att få jobba med sin första patient och delge utvecklingen, visa film och känna sig trygg i det. Helheten har varit otroligt lärorik och jag har verkligen känt mig trygg på Kognio.

Varför ska man välja Kognio?

Det ska man göra för att kvaliteten är hög, både på föreläsningarna och på handledarna. Det är en familjär stämning där man blir väl omhändertagen och får träffa likasinnade.

Vad händer härnäst?

Planen är att försöka fortsätta jobba som lärare på deltid och söka en deltidstjänst som psykosocial resurs på en vårdcentral. På det viset får jag jobba med det jag har utbildat mig för, och får det bästa av båda världarna.

Läs mer om vår steg 1 utbildning i KBT