Handledningen sker vanligtvis i en liten grupp om 3-4 deltagare. Gruppen leds av en handledare, som ska vara legitimerad psykoterapeut. Handledaren hjälper studenten att lägga upp sina terapisamtal med en utbildningsklient. Utbildningsklienten är en individ som gett sitt godkännande till att få terapi av en student och att terapisamtalen filmas.
Det är alltså under handledningen som man lär sig att bedriva psykoterapi. Detta moment ingår i alla grundläggande psykoterapiutbildningar, oavsett inriktning. Handledningen ska omfatta minst 120 timmar, ske i små grupper och ledas av en legitimerad psykoterapeut. Hos oss får du självklart detta, men också betydligt mer!
Vi är måna om att du ska få den bästa tänkbara handledaren. Därför anlitar vi endast erkänt skickliga och pedagogiska handledare. Att de är erkänt skickliga speglas bland annat av att de flesta av dem även handleder på universitetets psykoterapiutbildningar.
Naturligtvis är alla våra handledare också legitimerade psykoterapeuter med lång klinisk erfarenhet. Detta ser vi som en självklarhet - för det är svårt att lära ut något man själv inte kan.
Våra handledare har även mångårig erfarenhet av handledning och kanske viktigast av allt - de är alla handledarutbildade! Och vad är då en handledarutbildning? Jo, det är en påbyggnadsutbildning för just legitimerade psykoterapeuter som sträcker sig över minst tre terminer på deltid.
En handledningsgrupp på en grundläggande psykoterapiutbildning består vanligtvis av 3-4 studenter, så även hos oss. Vi vet av erfarenhet att sammansättningen och dynamiken i en sådan grupp är mycket viktig. En god gruppdynamik ger rätt förutsättningar för att gruppdeltagarna ska kunna lära av varandra. Därför gör vi gruppindelningen med omsorg och i samråd med våra studenter.
Personkemi är naturligtvis också viktigt och ska inte underskattas. Därför stämmer vi av med er studenter under processen, för att skapa bästa möjliga förutsättningar för en trivsam och inspirerande handledning. Vi tar också hänsyn till din kunskapsnivå och ditt yrke när vi placerar dig i en handledningsgrupp.
Till sist tar vi även hänsyn till logistiken när vi placerar dig i en grupp. Om du pendlar långt ser vi såklart till att din handledning inte schemaläggs för tidigt på förmiddagen.
Även handledare behöver goda förutsättningar och stöd för att kunna hjälpa sina studenter växa in i terapeutrollen. Därför träffar våra handledare regelbundet utbildningsledningen. Vid dessa möten utbyts tankar, tips och erfarenheter. Vi diskuterar det som är bra och det som behöver förbättras. Eftersom handledarna också undervisar hos oss har vi en unik möjlighet att se till att teori kan omsättas i praktik.
Vi vill veta vad du tycker, och därför utvärderar vi regelbundet vår verksamhet. Självklart gäller detta även handledningen. Som en del i vårt ständigt pågående kvalitetsarbete utvärderas handledarna varje termin. Detta för att vi ska vara säkra på att de ger våra studenter bästa möjliga förutsättningar för att lyckas med sitt klientarbete.
För att du smidigt ska kunna kombinera dina studier hos oss med ditt arbete så har vi valt att schemalägga allt till samma dag. Med detta menar vi helt enkelt att du får både handledning och undervisning samma dag på Kognio, och därtill på samma veckodag under hela utbildningen. För att göra det ännu smidigare så sker allt dessutom på samma plats - våra centralt belägna lokaler i Lund. Vi tror att detta upplägg gör både kort- och långsiktig planering lite enklare för dig som student.
Dina filmade terapisamtal ska ju spelas upp inför din handledningsgrupp och handledare. Detta är något vi tycker ska vara enkelt och smidigt, för vi vill inte att tekniska missöden ska stjäla dyrbar handledningstid. Därför är alla våra handledningsrum utrustade med AV teknik. Med hjälp av denna kan du på ett enkelt sätt spela upp dina terapisamtal med god återgivning sett till både ljud och bild. Skulle eventuella tekniska problem ändå uppstå finns alltid support tillgänglig.
Det är viktigt för både dig och klienten att du lyckas med din behandling. En bra behandling ger dig självförtroende och klienten ökad livskvalitet. Det är därför angeläget att du arbetar med en lämplig typ av klient, eller rättare sagt en lämplig typ av problematik. Svårighetsgraden ska helt enkelt anpassas till rätt nivå. Hos oss är det därför din handledare som bedömer och beslutar om en tänkbar klient är lämplig för dig att arbeta med i en utbildningsterapi.
Patientsäkerheten är naturligtvis också central för oss. På Kognio får därför studenten handledning varje vecka, efter varje samtal med utbildningsklienten. Detta för att handledaren ska kunna följa terapin steg för steg och snabbt fånga upp saker i samtalen som kan behöva ändras eller förbättras. Ledordet här är trygghet - du ska kunna vara trygg i din nya roll som terapeut, och klienten ska kunna känna sig helt trygg i behandlingen.
När du överväger att gå en KBT steg 1-utbildning finns det flera faktorer att tänka på innan du fattar ditt beslut. Här finner du några viktiga saker att överväga.