Anton: Det finns en tydlig struktur som får en att växa

Deltagare berättar: Anton Niemelä

Intervju med Anton Niemelä som går andra terminen på vår steg 1 utbildning i KBT.

Vad har du för yrkesbakgrund och vad arbetar du med idag?

Jag är utbildad socialpedagog, jag läste på en folkhögskola och jobbar idag på ett boende inom LSS/psykiatri.

Varför valde du att gå en Steg 1?

Jag fick inspirationen från en av mina lärare på folkhögskolan – hon hade läst en Steg 1 i KBT och jag blev nyfiken.

Vad fick dig att välja just Kognio?

Jag letade aktivt efter en utbildning som hade bra referenser. Jag läste om Kognio och tyckte det lät schysst. Jag läste feedback från tidigare studenter och framför allt var jag intresserad av den nytta som de hade haft av utbildningen.

Vad har du uppskattat med utbildningen?

Först kommer en rejäl genomkörare av teorin, sen får man strukturera upp den och därefter omsätta allt i praktiken. Det har känts som en process i tre steg. Nu känns allt som en självklarhet!

Hur har du upplevt undervisningen?

Det är jätteduktiga lärare och en väldigt hög, imponerande nivå. Det är bra att olika yrkesbakgrunder finns representerade bland lärarna, men också att de har så olika personligheter. Vissa jobbar med traditionella föreläsningar medan andra har mer interaktion. Det är en bra variation.

Ibland när vi har flera föreläsningar med samma lärare så får man ta med sin informationen hem och återkoppla vid nästa lektion. Det har varit roligt att jobba med fall i smågrupper.

Hur har du upplevt handledningen?

Jag trivs jättebra i gruppen. Handledaren är fantastisk och passar mig perfekt.

Vi har en bred lärarstab där vi försöker få in spetskompetens inom varje område – hur ser du på detta?

Jag uppskattar det, det känns väldigt bra. Man behöver vara mer alert när man möter flera lärare. Det är utmanande på ett bra sätt, och uppmuntrar till att man ställer frågor.

Vad säger du om stämningen på Kognio?

Den är positiv. Alla är trevliga och hjälpsamma, och man får ett fint bemötande. Det finns en ömsesidig respekt i gruppen och mellan lärarna, handledarna och gruppen. Ingen gör någon skillnad när det gäller yrkesbakgrund. Det känns som en bra grupp.

Vad säger du om det praktiska upplägget?

Det fungerar bra. I vår grupp har vi handledning efter lektionerna, och det vi gör på lektionerna förankras i handledningen. Feedbacken på patientsamtalen är guld värd, det känns som att det trillar ner polletter hela tiden och man växer och blir starkare i terapeutrollen. Det finns en tydlig struktur som får en att växa.

Du bor ju en bit härifrån, hur har pendlingen funkat?

Det funkar bra, och det är tacksamt att all undervisning och handledning är samlat på en dag i veckan. Jag kan rekommendera utbildningen till folk som bor en bit ifrån, det är smidigt och enkelt när man kommer med tåg.

Vi har relativt nyligen flyttat in i nya lokaler, vad säger du om dessa?

De känns professionella, det är inte en vanlig ”skola”. Jag får lite mer konferenskänsla.

Har utbildningen infriat dina förväntningar?

Jag är drygt halvvägs genom utbildningen nu, och den har absolut infriat mina förväntningar. Jag visste inte fullt ut vad jag gav mig in i men jag känner verkligen att jag har haft tid att utvecklas. För min egen del så sökte jag utbildningen på egen hand och betalar själv, och jag känner att det är värt den investeringen.

Känner du att du som student har kunnat vara med och påverka utbildningen?

Vi har helt klart haft möjligheten, men jag som person är inte någon som påpekar saker så länge jag är nöjd, och det har inte funnits något som jag skulle vilja ändra. Allt finns här, kaffe, fika, en mysig miljö.

Hur känns valet av Kognio när du ser tillbaka på de gångna terminerna?

Bara positivt, och om jag träffar någon som går i samma tankar som jag gjorde så hade jag rekommenderat Kognio. Det är intensivt, ingen dötid. Jag tycker om upplägget med teori som får förankras i praktiken.

Vad har du uppskattat mest?

Jag tycker specifikt om att man är tvungen att spela in sina samtal. I början var det jobbigt men det har gjort stor skillnad. Man kan se tillbaka och ge sig själv och andra respons. Nu känns inspelade samtal som en självklarhet.

Varför ska man välja Kognio?

Kompetensen hos lärarna. Man får det man är ute efter. Man får verktyg för att bli en kompetent terapeut.

Vad händer härnäst?

Målet är att jobba som KBT-terapeut, att kunna läsa till legitimerad psykoterapeut i framtiden. Jag kommer nog söka mig vidare i karriären, eventuellt till vårdcentralen där jag har min patient idag. Det kan bli aktuellt med ett utökat samarbete. Det finns ett driv i min grupp, vi vill fortsätta utvecklas!

Lär mer om vår steg 1 utbildning i KBT