Anton: "Det finns en tydlig struktur som får en att växa"

Anton, som är socialpedagog, är drygt halvvägs genom sin utbildning hos oss när vi pratar med honom. Han läste sin grundutbildning på folkhögskola och arbetar på ett boende inom LSS/psykiatri. Det var en av hans lärare på folkhögskolan som inspirerade honom att läsa en steg 1 i KBT. Hon hade nämligen själv gått utbildningen och talat varmt om den. När Anton skulle välja utbildningsarrangör letade han efter ett företag med goda referenser. Han läste feedback från våra tidigare studenter och fastnade framför allt för den nytta de beskrev att de haft av utbildningen. 

Att utbildningen inleds med teori är något Anton ser som positivt. “Först kommer en rejäl genomkörare av teorin, sen får man strukturera upp den och därefter omsätta allt i praktiken. Det har känts som en process i tre steg”. Han är imponerad av nivån på både föreläsare och handledare, och uppskattar att olika yrkesbakgrunder finns representerade bland lärarna. “Det är också positivt att de har så olika personligheter. Vissa jobbar med traditionella föreläsningar medan andra har mer interaktion. Det är en bra variation. Man behöver vara mer alert när man möter flera lärare”. Att arbeta i smågrupper är någonting som Anton har upplevt som bra. Både i såkallade “Breakout Rooms” på Zoom och när pandemiläget åter tillät det på plats i våra lokaler. 

Stämningen på Kognio beskriver Anton som positiv och trivsam. “Det finns en ömsesidig respekt i gruppen och mellan lärarna, handledarna och gruppen. Ingen gör någon skillnad när det gäller yrkesbakgrund”. Anton har trivts mycket bra i sin handledningsgrupp och berättar att handledaren Catharina Strid passade honom och hans behov perfekt. “I vår grupp har vi handledning efter lektionerna, och det vi gör på lektionerna förankras i handledningen. Feedbacken på patientsamtalen är guld värd, det känns som att det trillar ner polletter hela tiden och man växer och blir starkare i terapeutrollen. Det finns en tydlig struktur som får en att växa”. 

Feedbacken på patientsamtalen är guld värd, det känns som att det trillar ner polletter hela tiden

Anton har haft en bit att resa till och från Kognio, men han tycker att pendlingen har fungerat bra. “Jag kan rekommendera utbildningen till folk som bor en bit ifrån, det är smidigt och enkelt när man kommer med tåg”. Han lägger till att det är tacksamt att både undervisning och handledning förläggs till samma dag. Anton nämner att han blev positivt överraskad av våra lokaler. “De känns professionella, det är inte en vanlig “skola”. Jag får lite mer konferenskänsla”. 

Anton bekostar sin utbildning själv och går den alltså inte via jobbet. Han säger att han helt klart tycker att det är värt investeringen. “Utbildningen har absolut infriat mina förväntningar”. Anton lägger skämtsamt till att han kanske inte visste fullt ut vad han gav sig in på när han sökte utbildningen. “Men, jag känner verkligen att jag har haft tid att utvecklas”. För Anton känns det enkelt att rekommendera Kognio till någon som går i samma tankar som han själv gjorde. “Det är intensivt”, lägger han till. “Här finns ingen dötid. Men man får det man är ute efter och verktyg för att bli en kompetent terapeut”. 

Man växer och blir starkare i terapeutrollen

Målet Anton har med sin utbildning är att kunna arbeta som KBT-terapeut för att senare i framtiden läsa vidare till legitimerad psykoterapeut. “Jag kommer nog söka mig vidare i karriären, eventuellt till vårdcentralen där jag har min patient idag. Det kan bli aktuellt med ett utökat samarbete”. Han tillägger att alla i hans handledningsgrupp är motiverade och har ett driv att komma vidare i karriären. “Vi vill verkligen fortsätta utvecklas!”

 

Planera för din utbildning

När du överväger att gå en KBT steg 1-utbildning finns det flera faktorer att tänka på innan du fattar ditt beslut. Här finner du några viktiga saker att överväga.

Börja planera
chevron-down